2023. december 31., vasárnap

B.Ú.É.K. !


 Az év utolsó estéjén sok minden jár a fejemben.

Elgondolkodom, miért ünnepeljük egy év végét? Örülünk, hogy elmúlt? Nem tudom, nem is fogom megfejteni és kinyilatkoztatni sem fogom az örök igazságot. 

Aztán előveszem a régi családi negatívokat, amiket apám hagyott rám. Vagyis rám testálta, mikor megtalálta egy nagy szatyorban, összeömlesztve. Tudta, hogy technikai dolgokban jobban teszi, ha rám bízza magát. Szerette volna megmenteni az utókor és a leszármazottak számára azokat a megörökített pilanatokat a családunk életéből, amik fontosak voltak számára. Mindig sokat fotózott, ha tehette. Persze nem annyit, mint manapság mi, hisz lépten-nyomon fényképezünk, ha kell, ha nem. 

Ő még analóg géppel merevítette ki az időből a pillanatokat, miket érdemesnek tartott a fennmaradásra. Valószínűleg hatással volt rám, amikor próbálta átadni tapasztalatait, így én is szeretek és valamennyire talán tudok is értelmes fotókat készíteni. 

Tehát nézem a régi emlékeket. Valamikor a '60-as évek elején, közepén járunk. Ifjú házaspár, tele éltkedvvel, szerelemmel, örömmel, barátokkal mulatnak. Olyanok, mint mi. Pedig eltelt azóta nagyjából 60 év. Az is csak egy szilveszteri este volt, a mai is az. 

Talán leszünk olyan szerencsések, hogy egyik ősünk majd felfedezi 50-60 év múlva egy kedves fotónkat, s elmosolyodik a képeket látva. Jó érzés tölti el, hogy megleshet minket úgy, ahogyan most én is megleshetem a szüleimet. Gondtalanul, fiatalon, boldogan, tele tervekkel. Pedig az is csak egy szilveszter éjszaka volt, melyet számtalan követett és követ azóta is. 

Múlnak az évek, kopnak az emlékek. Egyre gyorsabban kopogtat az új esztendő. Ezért használjuk ki az időt, ami még jár nekünk, ne pazaroljuk értéktelen dolgokra. Úgy éljünk meg minden szilvesztert, mint egy új kezdetet, ne úgy, mint egy újabb elmúlást.

Kívánok ehhez mindenkinek elegendő erőt, lendületet, életkedvet, egészséget, boldogságot, szeretetet és mindent, amire még vágytok!

Boldog új évet kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése